Personlig utveckling: Följ med på en resa in i framtidens IT-värld!

När vi startade 1990 var det floppy disk som gällde och internet var science fiction. Och se var vi är i dag, när hela nätet ryms i din ficka. Kanske är du nyfiken på hur IT-världen kommer att se ut när vi firar vårt 40-årsjubileum 2030? Då är framtidsstrategen Peter Siljerud rätt man för dig. Och lagom till vårt 20-årsjubileum har vi fått en inspirerande pratstund med honom.

Peter, trots att du är framtidsstrateg säger du att det är intressant
att se bakåt i tiden. Varför då?
Att titta i backspegeln kan ge en uppfattning om hur mycket som faktiskt händer. Bara genom att se hur mycket som har hänt de senaste 20 åren så förstår vi att de närmaste 20 åren kommer att bjuda på många sensationer som i dag är nästintill otänkbara. 

Kan du påminna oss om hur det såg ut 1990?
Persondatorn hade precis slagit igenom och började bli allt vanligare på företag och även hemma hos privatpersoner. Omkring 15 procent av Sveriges hushåll hade hemdator 1990. Intels processor 486 och Microsofts operativsystem Windows 3.0 lanserades nästan samtidigt, medan Apple kontrade med datorn Quadra 700 som kostade hela 50 000 kronor. Floppy disk var standard liksom matrisskrivare. Skärmarna hade VGA-grafik och 256 färger. På många företag och högskolor stod dock fortfarande minidatorer som VAX.

Vilken är den största skillnaden jämfört med i dag?
Den avgjort största skillnaden är att webben inte existerade. Den första webbsidan tillkom förvisso 1990, men det var en rätt perifer händelse för alla utom en liten grupp datanördar i en källare i CERN. Sverige hade precis anslutit sig till internet men begreppet ”surfa på nätet” var ännu okänt. Det skulle dröja ytterligare åtta år innan Google startade.

Och vad trodde man om framtiden?
Det fanns en rätt stor teknikoptimism att datorer skulle kunna realisera mycket i av det som fanns i science fiction-litteraturen. Artificiell intelligens och virtual reality var heta begrepp vid tiden. ”The network is the computer” menade Suns John Gage och var långt före sin tid. Som vanligt överskattade man tekniken på kort sikt, medan man ofta underskattar den på lång sikt.

Om vi blickar framåt då. Hur utvecklas IT generellt mot 2030?
Hur avancerad vår teknik än tycks i dag, så kan vi vara säkra på att den kommer att bli ännu bättre. Den exponentiella utveckling vi fortfarande ser innebär att kostnaden för datorkraft och kommunikation fortsätter rasa snabbt för att närma sig noll. Rent praktiskt innebär det att vi kommer att kunna slösa med datakapacitet och kommunikationsresurser i framtiden. Som i alla tider är de framgångsrika företagen de som slösar med resurser som för tillfället är billiga.

Hur kommer datorerna att utvecklas?
Datorerna försvinner. Förr i tiden skapade fabrikerna sin egen energi med vattenhjul. Idag köper de in el via två hål i väggen. På samma sätt kommer datorerna att flytta ut i molnet där storskaliga datacenter effektivt förser oss med den datakraft vi behöver. Stationära datorer är helt borta 2030 och istället använder vi tunna klienter. Suns vision att ”nätverket är datorn” är till slut på väg att bli sann. Det stora framsteget är att gränssnitten blir mer mänskliga och datorerna allt bättre på att tolka människan.

Och mobiltelefonerna?
Mobiltelefonen blir mer av en livsnavigator där just ändelsen telefon får allt mindre betydelse. Den blir en fjärrkontroll där stora delar av våra liv hanteras och styrs. Lokala och sociala aspekter blir allt viktigare när vi navigerar i den fysiska världen. Vi kommer att ha ”virtuella luffarmärken” hängande i luften runtom oss. Det virtuella och det verkliga smälter ihop och det är inte längre meningsfullt att försöka separera dessa världar.

Skulle du säga att IT är en framtidsbransch?
Definitivt. Allt merautomatiseras och datoriseras vilket kommer skapa ett fortsattstort behov av avancerad IT-kunskap. I förlängningen blir detbara två typer av arbeten kvar: de som arbetar med att skapaoch hantera IT-system samt de som arbetar med saker som datoreroch maskiner inte klarar av att göra. För den som inte harett yrke som faller inom någon av dessa två kategorier så kandet vara dags att börja oroa sig.

Hur kommer behovet av IT-utbildning att se ut 2030? 
Människans kunskap fördubblas omkring vart sjunde år vilket innebär att allt vi bedömer som viktig kunskap i dag endast kommer att representera 50 procent om sju år. Och om 20 år så kommer det endast att utgöra12 procent. Det blir ett krav att konstant hålla sig uppdaterad och ajour inom sitt yrkesområde för att hänga med – speciellt inom IT. I framtiden kommer studier att utgöra en betydligt större del av våra yrkesliv. Många forskare spenderar redan idag 25-50 procent av sin arbetstid bara till att uppdatera sig på vad som händer inom deras fält. Det handlar om att skaffa sig ett kunskapsförsprång jämte konkurrenter och kollegor.