4 saker du bör veta om e-learning och företagsutbildning

I samband med lanseringen av Addskills Online e-learning ställde vi några frågor om e-learning och uppdragsutbildning till Addskills styrelseordförande, Jaan Lepp. Läs om trender, vad du ska tänka på vid produktion av e-learning, hur du upphandlar bäst och hur du säkerställer önskad effekt till rätt prisnivå.

Jaan LeppVad är modern utbildning?

– Ofta är det en kombination av e-learning och lärarledd kurs. E-learning passar mycket bra när det handlar om att förbereda alla inför kurs samt efteråt som repetition. Lärarledda kurser kan innebära samma klassrum, ett klassrum på annan ort eller på valfri plats. Det handlar om skapa en lösning som passar företagets medarbetare och ger den effekt man vill uppnå.

När är e-learning som bäst?

– Vid kortare inlärningspass fungerar det utmärkt, men även vid inlärning av längre teoriavsnitt för en mogen och motiverad målgrupp. När medarbetaren – på grund av familj eller jobb – har svårt att avsätta bestämda tider för inlärning är det ibland enda lösningen. Frågeintensiva utbildningar, upplevelsebaserad utbildning och labbar kräver ofta dialog mellan kursledare och deltagare.

Vad ska man tänka på innan man producerar egen e-learning?

– Manus och presentation med en hög pedagogisk kvalitet är naturligtvis a och o samt att man använder olika pedagogiska grepp för att förstärka viktiga moment. Det är sällan brister i ämneskunskaper som gör att egenproducerad e-learning inte når ända fram. Snarare handlar det om brister i manus.

Vad ska man tänka på om man köper in?

– Låt en god pedagog med ämneskunskaper jämföra alternativen. Den måste vara enkel att använda. Varje ”tröskel” – teknisk eller pedagogisk – som användaren upplever påverkar utbildningsresultatet. Det ska vara roligt att genomföra utbildningen och det måste vara enkelt att söka information i efterhand.

Vad är modern utbildning?

Kontakta oss

Har du frågor? Tveka inte att höra av dig till oss!